Stäng
Fri frakt på beställningar över 1000:-

 

Vårda dina skor & stövlar

När du köper ett par skor eller kängor hos oss så har du investerat i en kvalitetsprodukt. För att den ska motsvara dina krav och tåla tuff användning så ska du vårda och ta hand om dem. Här följer tips på hur du ska vårda dem.

TORKNING

Snabbtorka aldrig dina skor på t.ex. värmeelementet. Låt dem vila i rumstemperatur, gärna stoppade med tidningspapper. Var försiktig med att torka dem för nära en öppen eld, den höga värmen kan förstöra limningen och torka ut lädret.

RENGÖRING

Gör alltid rent skorna innan du behandlar dem. Tag bort skosnörena, innersulor och peta bort eventuell sten och annat som sitter fast i sulan. Använd ljummet vatten och en borste. Har skon en insida av textil så måste även den rengöras, exempelvis med en tandborste. Saltkristaller och bakterier kan ge upphov till dålig lukt och sämre andningsförmåga. 

BEHANDLING

Läderskor behandlas lämpligen med vax eller fett. Många tror att det är samma sak men vaxet lägger sig på ytan och bildar ett skikt som står emot väta medan fett tränger in på djupet och både mättar och mjukgör skinnet. Skor med Gore-Tex membran måste också behandlas. Membranet ligger alltid på insidan av skinnet och om skinnet blir blött så försämras andningsförmågan.

Vaxet appliceras bäst med händerna, gnid i cirkelrörelser så att värmen från fingrarna mjukar upp vaxet. Lägg på ett lagom tjockt lager, det ska inte vara gula rester kvar på skon. Flytande vax appliceras med svamp eller trasa. Var extra noggrann vid sömmar och glöm inte plösen. Smörj även hakarna på skon, vaxlagret skyddar mot rost. Observera att alla varianter av läder blir mörkare efter behandling. 

 

 

 

Läder med en uppruggad läderyta som ser ut som mocka kallas för nubuckläder. Vill man behålla den texturen så är det en nubuck- och mocka impregnering som gäller. Det är en impregnering som bara skyddar skon mot väta och smuts. Den mjukgör alltså inte och vill man maximera livslängden på skon så bör man för eller senare vaxa eller fetta in den. 

 

Skor med kombination av läder i någon form och syntetmaterial bör smörjas med antingen vax eller fett på lädret och någon form av textilimpregnering.

 

Gummistövlar mår bra av att tvättas med vatten och tvål, tvål innehåller glycerin som hjälper till att hålla gummit mjukt och smidigt.

Svea Visa Mastercard Dhl
Standardvy | Byt till Mobil vy